Ο Τζεφ Κίνι, που έγραψε το βιβλίο «Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα», γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1971 στο Φορντ Ουάσιγκτον της πολιτείας Μέρυλαντ των Η.Π.Α. Είναι σχεδιαστής ηλεκτρονικών παιχνιδιών και συγγραφέας. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Ουάσιγκτον και το 1995 μετακόμισε στην Νέα Αγγλία.

Το βιβλίο μιλάει για ένα  αγόρι που τον λένε Γκρέγκορι Χέλφι και πάει γυμνάσιο. Ο Γκρέγκορι όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει διάσημος και πλούσιος αλλά προς το παρόν πηγαίνει στο γυμνάσιο. Η μαμά του του λέει συνέχεια  να βοηθάει  τους άλλους ή να διαβάζει, αλλά εκείνος προτιμάει να παίζει με τα ηλεκτρονικά του. (Η μαμά του του πήρε το ημερολόγιο). Ο μπαμπάς του  θέλει ο Γκρέγκορι να βγαίνει πιο πολύ έξω και να κάνει αθλήματα, αλλά εκείνος λέει ότι δεν του αρέσουν τα αθλήματα. Ούτε με τα αδέλφια του τα πηγαίνει ιδιαίτερα καλά. Όπως ανέφερα, ο Γκρέγκορι θέλει να γίνει διάσημος και πλούσιος, όμως δεν είναι καθόλου καλός μαθητής και μόνο έναν φίλο έχει τον Ραούλι που έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του.

Η σειρά έχει 16 βιβλία που αφηγούνται τις φανταστικές ιστορίες του, τις  ντροπιαστικές στιγμές του και γεγονότα που συμβαίνουν με την οικογένεια του.

Τα 16 βιβλία:

1. Ένα μυθιστόρημα σε κόμικς

2. Ο Ροντρικ δεν παίζεται

3. Το ποτήρι ξεχειλίσε

4.  Η Σκυλίσια ζωή

5.  Η σκληρή αλήθεια

6. Μέρες πανικού

7.  Στους δύο, τρίτος δε χωράει

8. Τρελή γκαντεμιά

9. Θα πάει μακριά  η βαλίτσα;

10. Τον παλιό καλό καιρό

11. Όλα για όλα

12. Η απόδραση

13. Αδέσποτες χιονόμπαλες

14. Κακός χαμός

15. Στα βαθιά

16 . Μεγάλη ευκαιρία

Υπάρχουν και άλλα βιβλία με τον ίδιο χαρακτήρα, όπως το βιβλίο με τίτλο οι *Κολλητοί φίλοι*.

Τα βιβλία ατυής της σειράς είναι πολύ αστεία και κάποια πράγματα όντως ισχύουν. Θα το πρότεινα χαμόγελο.