2021-22 Απόψεις

Τα μυστικά του αριθμού 12

Ηρακλής
Κείμενο: Αθηνά Μ.
Σχεδόν 12… Τι μπορεί να σημαίνει το δώδεκα; Μία ημερομηνία, μία χρονολογία; Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, αλλά στην περίπτωση μας συμβολίζει την ηλικία των παιδιών που γράφουν τα άρθρα αυτού του περιοδικού.Όμως, τι άλλο θα μπορούσε να συμβολίζει;

Ο αριθμός δώδεκα είναι ένα πολύ μπερδεμένο θέμα. Για αρχή ας πάμε μερικούς αιώνες πίσω να ρίξουμε μια ματιά στην αρχαία Ελλάδα και στη μυθολογία. Το δώδεκα πρώτα εμφανίστηκε στο Δωδεκάθεο,  δηλαδή στους δώδεκα ολύμπιους θεούς. Επίσης ο Όλυμπος έχει δώδεκα κορυφές (Μύτικας, Άγιος Αντώνιος, Εννέα Πύργοι, Καλόγερος, Μπαρμπαλάς, Προφήτης Ηλίας, Σκολιό, Στεφάνι, Σκάλα, Τουρτοφωλιά, Χριστάκη, Φράγκου Αλώνι). Επίσης στη Μυθολογία δώδεκα ήταν και οι άθλοι του Ηρακλή, όσοι και οι μήνες του χρόνου. Κάποιοι πιστεύουν ότι κάθε μήνας αντιστοιχεί σε έναν άθλο του Ηρακλή.

Αρκετά χρόνια αργότερα όμως, μα τόσο πολλά που θα κουραστείς να τα μετρήσεις, φτάσαμε στο μ.Χ. έχουμε τους δώδεκα μαθητές του Χριστού.

Επίσης δώδεκα είναι και οι ώρες που εμφανίζονται στην πλάκα του ρολογιού, καθώς δώδεκα είναι και τα ζώδια.

Έτσι καταλήγουμε πως το δώδεκα μπορεί να συμβολίζει τη δύναμη των θεών, τον ηρωισμό, τον χρόνο ή μπορεί απλά όλα αυτά να είναι μια σύμπτωση.