2021-22 Περιβάλλον

Σχεδόν 12 τρόποι για την εξοικονόμηση ενέργειας

Ενέργεια
Κείμενο: Ανδρέας Γ.

1. Καλό είναι να κλείνουμε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές όταν λείπουμε από το σπίτι μας και ειδικότερα όταν πάμε για ταξίδια για την εξοικονόμηση μη ανανεώσιμων πόρων και για χρηματικό όφελος.

2.Όταν αγοράζουμε νέες ηλεκτρικές συσκευές, επιλέγουμε υψηλή ενεργειακή κλάση (Α++, Α+, Α) διότι μειώνουμε την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα και εξοικονομούμε χρήματα.

3.Τοποθετούμε ηλιακό θερμοσίφωνα, ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

4. Αλλάζουμε τις λάμπες πυρακτώσεως του σπιτιού μας με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας για μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα στο περιβάλλον.

5.Προτιμάμε φορητό υπολογιστή και επίπεδη οθόνη, διότι οι φορητοί υπολογιστές καταναλώνουν έως και 90% λιγότερη ενέργεια από τους σταθερούς. Σβήνουμε την οθόνη και κλείνουμε από τον κεντρικό διακόπτη τα περιφερειακά συστήματα όταν δεν τα χρησιμοποιούμε.

6.Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία πλύσης στο πλυντήριο ρούχων στους 50 βαθμούς κελσίου και πλένουμε μόνο όταν ο κάδος είναι γεμάτος έτσι εξοικονομούμε 30-50% ενέργεια ανά πλύση.

7. Αν γίνεται, σε κοντινές αποστάσεις, χρησιμοποιούμε ποδήλατο κι όχι μηχανή ή αυτοκίνητο.

8. Πάντα, ειδικότερα το καλοκαίρι, κλείνουμε την πόρτα του ψυγείου για την αποφυγή καταστροφής των τροφίμων και για την εξοικονόμηση ενέργειας.

9.Μαγειρεύουμε έξυπνα, σε σκεύη που εφαρμόζουν στις εστίες με το καπάκι κλειστό. Δεν ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του φούρνου. Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, χάνεται το 20% της θερμότητας.

10. Κλείνουμε την βρύση όσο πλένουμε τα δόντια μας για την εξοικονόμηση νερού.

11.Το καλοκαίρι βάζουμε ανεμιστήρα για να δροσιστούμε και αποφεύγουμε τη χρήση κλιματιστικού.

+1 Αν μπορούμε τοποθετούμε στην ταράτσα μας ένα φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας περίπου 15 τετράγωνικων μέτρων για “πράσινη” ενέργεια..

Αν χρησιμοποιήσετε όλους αυτούς τους τρόπους μειώνετε το «απότυπωμά» σας του άνθρακα κι εξοικονομείτε χρήματα.