Η Πινακοθήκη των Καλλονών είναι μια συλλογή από 36 προσωπογραφίες των πιο όμορφων γυναικών του 19ου αιώνα (1827-1850) και βρισκόταν στο Ανάκτορο του Λουδοβίκου Α’, βασιλιά της Βαυαρίας, πατέρα του Όθωνα (βασιλιά της Ελλάδας). Ανάμεσα στις προσωπογραφίες βρισκόταν και η Ρόζα Μπότσαρη ή Αικατερίνη Καρατζά.

Η Ρόζα γεννήθηκε το 1818 και ήταν κόρη του Σουλιώτη οπλαρχηγού και ήρωα της ελληνικής επανάστασης, Μάρκου Μπότσαρη. Όταν ξέσπασε η επανάσταση του 1821 αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους και μεταφέρθηκε μαζί με άλλα γυναικόπαιδα από την Ήπειρο, στη Δράμα, στο σεράι του Μαχμούτ Πασά. Εκεί η ζωή της βρέθηκε σε κίνδυνο αρκετές φορές. Τελικά κατάφερε να επιστρέψει στην οικογένειά της μετά από ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.

Στη συνέχεια βρέθηκε κάτω από την προστασία της βασίλισσας Αμαλίας. Σε μια επίσκεψή της στη βασιλική αυλή της Βαυαρίας, το 1844, τιμήθηκε από τον Λουδοβίκο Α’ με χρυσό σταυρό και εντυπωσίασε την κοινή γνώμη με την ομορφιά της. Τότε φιλοτεχνήθηκε, από τον ζωγράφο Στίλερ, το πορτραίτο της, που τοποθετήθηκε στην Πινακοθήκη των Καλλονών (Schönheiten-Galerie).

Η Ρόζα (Αικατερίνη) πέθανε τον Ιανουάριο του 1875 στην Αθήνα.