Ο Μπάρμπα-Μακροπόδης είναι ένα βιβλίο της Jean Webster (1876-1916). Το βιβλίο μιλάει για ένα νεαρό, ορφανό κορίτσι, Γερούσα Άμποτ  που δουλεύει για το ορφανοτροφείο. Η Γερούσα ήταν πάντα στεναχωρημένη μέχρι τη μέρα της είπαν ότι ένας ευγενικός κύριος προσέφερε χρήματα για να μπορέσει να πάει στο κολλέγιο. Έτσι άρχισε να διαβάζει πολύ και να έχει ένα μεγάλο όνειρο: να γίνει σπουδαία συγγραφέας .Ύστερα άρχισε να γράφει γράμματα στον κύριο που την πήγε στο κολλέγιο χωρίς να ξέρει ποιος ήταν. Έτσι στα γράμματα έγραφε το όνομα Μπάρμπα-Μακροπόδης .

Το βιβλίο μιλάει για όλα τα γράμματα που του έστελνε, τις περιπέτειες με τις φίλες της και γενικά για τη ζωή της στο κολλέγιο μέσα από τα οποία γνωρίζουμε καλύτερα τον χαρακτήρα της ηρωίδας.

Προτείνω το βιβλίο με μεγάλη σιγουριά. Είναι ένα βιβλίο που μου έμαθε ότι ακόμη και ένα νεαρό κορίτσι χωρίς γονείς, σπίτι, κοντινούς ανθρώπους άρχισε επιτέλους να ονειρεύεται  και να μαθαίνει επειδή ένας κύριος σκέφτηκε ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι γύρω μας που έχουν μεγαλύτερες δυσκολίες από εμάς. Επίσης πιστεύω ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί στην πραγματικότητα!