2021-22 Ιστορία

Μια μαρτυρία για το 1940

Έπος 40
Κείμενο: Αργυρώ Π.

Α ν σε ενδιαφέρει να μάθεις πώς οι Έλληνες στρατιώτες γύρισαν από την Αλβανία το 1941 στα σπίτια τους και για άλλα δεινά εκείνης της εποχής, τότε μπορείς να διαβάσεις την παρακάτω αληθινή μαρτυρία.

Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος είναι μία ιστορία την οποία μερικοί από εμάς είχαμε την ευκαιρία «να ζήσουμε» μέσα από τις διηγήσεις των μεγαλύτερων, όπως και εγώ από τις διηγήσεις της γιαγιάς μου.

Ο πατέρας της γιαγιάς μου, Ηρακλής Τσ., από το χωριό Ελευθερές του Νομού Καβάλας υπηρέτησε στο Αλβανικό μέτωπο, συγκεκριμένα στους Αγίους Σαράντα, ως πυροβολητής. Μετά την πτώση του Αλβανικού μετώπου ξεκίνησε μαζί με άλλους φαντάρους να επιστρέφει στο σπίτι του με τα πόδια. Η επιστροφή κράτησε περίπου δύο μήνες και κατά τη διάρκειά της τρέφονταν με ότι έβρισκαν στον δρόμο και ότι τους έδιναν οι χωρικοί από τα ελάχιστα τρόφιμα που διέθεταν. Πάντοτε όμως από απόσταση γιατί φοβόντουσαν τις ψείρες. Από τις κακουχίες και τα χιόνια είχε αποκτήσει σοβαρά κρυοπαγήματα που τον ταλαιπώρησαν σε όλη του τη ζωή.

Ηρακλής Τ.

Ο προπάππους μου εικονίζεται δεξιά στη φωτογραφία

Τέλος, θέλω να προσθέσω πως ο αδερφός του προπάππου μου, Μιχάλης Τσ. είχε πιαστεί αιχμάλωτος από τους Γερμανούς και δούλεψε σε καταναγκαστικά έργα στην Γερμανία κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες.

Τις πληροφορίες αυτές τις πήρα όλες από την γιαγιά μου, η οποία θυμάται τον πατέρα και τον θείο της να τα διηγούνται με μεγάλη συγκίνηση.