2021-22 Δημόσια συζήτηση

Συμφωνείτε με την κατάργηση της αλλαγής της ώρας;

Κείμενο: σχεδόν 12

Στην Ελλάδα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου βάζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά. Αυτή είναι η θερινή ώρα που διαρκεί για επτά μήνες και μας δίνει μια επιπλέον ώρα ημέρας κάθε μέρα.

Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου βάζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω και επιστρέφουμε στη χειμερινή ώρα. 

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η θερινή ώρα δεν είναι απαραίτητη. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την κατάργηση της αλλαγής ώρας και τα κράτη θα πρέπει να αποφασίσουν ποια ώρα θα διατηρήσουν, τη θερινή ή τη χειμερινή. 

Είναι χρήσιμοι οι βαθμοί στο Δημοτικό σχολείο;

Εσείς συμφωνείτε με την κατάργηση της αλλαγής της ώρας;

 

Όχι Σμαράγδα
Σε κάποιες χώρες,δύο φορές το χρόνο,αλλάζει η ώρα σε θερινή και χειμερινή.Η θερινή αλλάζει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και η ώρα πηγαίνει κατά μία ώρα μπροστά και η χειμερινή αλλάζει τον Οκτώβριο κατά μία ώρα πίσω.
Τον τελευταίο καιρό συζητιέται να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας.Άλλοι συμφωνούν και άλλοι όχι.Εγώ διαφωνώ,γιατί το καλοκαίρι,εκμεταλεύομαστε τις πολλές ώρες που έχει ήλιο.Για τον ίδιο λόγο έχει και τον χειμώνα λιγότερο σκοτάδι νωρίς το πρωί και το βράδυ.Έτσι είναι πιο εύκολο να κινούνται οι άνθρωποι.

 

Ναι Σοφία
Συμφωνώ ότι πρέπει να καταργηθεί η αλλαγή ώρας διότι οι περισσότεροι άνθρωποι όπως και εγώ μπερδευόμαστε τις πρώτες μέρες της αλλαγής.

 

Όχι Ιρίνα
Δε συμφωνώ με την κατάργηση της αλλαγής της ώρας και θα ήθελα να έχουμε για πάντα θερινή ώρα επειδή υπάρχει μεγαλύτερη ημέρα, και επομένως έχουμε ελεύθερο χρόνο για να κάνουνε ορισμένες δραστηριότητες που θέλουμε.

 

Ναι  Άρτεμις
Συμφωνώ με την κατάργηση της αλλαγής της ώρας . Πιστεύω ότι πρέπει να παραμείνει η θερινή ώρα γιατί θα έχουμε πιο πολύ ήλιο ,πιο πολύ μέρα και ο πιο πολύς ήλιος θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Ναι Απόστολος
Θα προτιμούσα να παραμέναμε στην θερινή ώρα, αν και η “σωστή”, ή καλύτερα η ηλιακή ώρα είναι η χειμερινή. Η θερινή ώρα είναι μια δημιουργία του ανθρώπου με πολλά πλεονεκτήματα. Η βασική ιδέα ήταν η εξοικονόμηση ενέργειας. Η πρώτη σκέψη για την θερινή ώρα έγινε από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο το 1784, όπου εφαρμόστηκε στην Ελλάδα το 1975. Ο Φραγλίνος αν και δεν μίλησε για αλλαγή ώρας, πρότεινε, με μια ανώνυμη επιστολή του σε μια εφημερίδα του Παρισιού, να ξυπνούν όλοι μια ώρα νωρίτερα τους θερινούς μήνες. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν ενέργεια εκμεταλλευόμενοι το φυσικό φως και όχι το τεχνιτό. Το μέτρο της θερινής ώρας, όμως, με τη μορφή που εφαρμόζεται σήμερα οφείλεται στο Νεοζηλανδό εντομολόγο και αστρονόμο Τζορτζ Χάντσον, ο οποίος πρότεινε με άρθρο του το 1895 να αλλάζουμε τα ρολόγια μας το καλοκαίρι κατά 2 ώρες! Εξοικονομούμε μέχρι και 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας, απλώς εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο! Σχεδο΄ν 7 μήνες x περίπου 30 μέρες x 1 ώρα/ημέρα = 210 ώρες **ακριβώς**. Βέβαια το μέτρο αυτό δεν έχει μεγάλη χρησιμότητα σε κάποιες περιοχές, όπως για παράδειγμα γύρω από τους πόλους ή κοντά στον Ισημερινό. Συγκεκριμένα, στις περιοχές κοντά στο Βόρειο και το Νότιο πόλο όπου λόγω του γεωγραφικού πλάτους των περιοχών αυτών η ανατολή και η δύση του ήλιου διαφοροποιούνται σημαντικά στη διάρκεια του έτους, η αλλαγή κατά μία ώρα θα είχε ελάχιστη επίδραση.Αντίστοιχα, σε περιοχές γύρω από τον Ισημερινό η διαφοροποίηση του ηλιακού φωτός μέσα στο έτος είναι μικρή, με αποτέλεσμα και πάλι η αλλαγή ώρας να μην έχει νόημα.