Εσείς έχετε δει ποτέ σημαία που δεν είναι ορθογώνια; Πόσο μάλλον να μοιάζει με μια φιγούρα κινούμενων σχεδίων;

Αυτή η σημαία ή καλύτερα αυτή η χώρα βρίσκεται σχεδόν 5.623 χιλιόμετρα από την μπασκέτα του σχολείου μας, περίπου 562.300.000 εκατοστά από το τρίποντο και ακριβώς 3036,18 ναυτικά μίλια από το διχτάκι της μπασκέτας.

Το Νεπάλ είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που η σημαία της δεν έχει ορθογώνιο σχήμα. Είναι κόκκινη με δύο τρίγωνα κάθετα, το ένα δίπλα στο άλλο που κοιτούν προς τα δεξιά.

Η εξωτερική τους γραμμή είναι γκρι-μπλε και υποδηλώνει την ειρήνη και την αρμονία, οι οποίες αφθονούν στη χώρα. Εσωτερικά έχει κόκκινο χρώμα.

Σε κάθε τρίγωνο της σημαίας υπάρχει κι ένα σχέδιο.  Στο πάνω τρίγωνο υπάρχει ένα σχήμα που μοιάζει με ανάποδο φεγγάρι που ακουμπάει πάνω του ο ήλιος και στο κάτω ένα αστέρι με δώδεκα γωνίες, απεικόνιση των ουράνιων σωμάτων που συμβολίζει τη σταθερότητα και την ελπίδα ότι το Νεπάλ θα συνεχίσει να υπάρχει αέναα όπως ο ήλιος και το φεγγάρι. Το φεγγάρι συμβολίζει την ηρεμία των Ιμαλαΐων, ενώ ο ήλιος την επίλυση των προβλημάτων.

Τα δύο τρίγωνα που εξέχουν συμβολίζουν τον βουδισμό και τον ινδουισμό. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει τη ροδοδάφνη ή αλλιώς πικροδάφνη, το εθνικό άνθος του Νεπάλ, ένα φυτό πολύ όμορφο αλλά ταυτόχρονα δηλητηριώδες που οι Ινδοί το έλεγαν «φονιά των αλόγων» γιατί τα άλογα έτρωγαν αυτόν τον «γλυκό» μεζέ κι ύστερα πέθαιναν,

Το Νεπάλ έχει πληθυσμό 30.000.000 κατοίκους και έκταση 141.415 τ. χλμ.  Το αποκαλούν και Ορεινό Βασίλειο, γιατί το 90% του εδάφους του καλύπτεται από οροσειρές και βουνά. Στο Νεπάλ βρίσκεται και το ψηλότερο βουνό του κόσμου, το Έβερεστ.