2021-22 Περιβάλλον

Η καταστροφή των δασών

καταστροφή δασών
Κείμενο: Αργυρώ Π.

Σε ένα οικοσύστημα όλα τα είδη συνδέονται μεταξύ τους. Και όμως, σήμερα ο άνθρωπος κόβει τα δάση για την ξυλεία, χρειάζεται όλο και περισσότερο χώρο για τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Με το ρυθμό αυτό, σε λίγες δεκαετίες, τα περισσότερα οικοσυστήματα (δάση, έλη, λιβάδια, λίμνες, ωκεανοί…) είτε θα έχουν εξαφανιστεί είτε θα έχουν υποβαθμιστεί τόσο πολύ, που δε θα μπορούν να φιλοξενήσουν φυτά και ζώα.

Ζητείται απεγνωσμένα δάσος!

Το 80% των δασών του πλανήτη είτε έχει κοπεί ολοκληρωτικά είτε έχει καταστραφεί.  Τα περισσότερα από αυτά καταστράφηκαν τα τελευταία 30 χρόνια. Τη στιγμή που διαβάζεις αυτή τη φράση κόβεται ένα δάσος έκτασης ίσης με τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου. Αν δεν εφαρμοστεί κάποια πολιτική διατήρησης και προστασίας των δασών, πολύ σύντομα θα εξαφανιστούν και τα τελευταία παρθένα δάση.

Φοινικέλαιο και σογιέλαιο

Στην Ασία και τη Βραζιλία τεράστιες καλλιέργειες φοινίκων και σόγιας αντικατέστησαν τα δάση. Το φοινικέλαιο που παράγεται είναι φθηνό και χρησιμοποιείται παντού : σε καλλυντικά, στα φαγητά ή στη σοκολάτα, ενώ από τη σόγια φτιάχνουν γαλέτες για να ταΐσουν τα τεράστια κοπάδια βοοειδών στον Αμαζόνιο.

Οι γορίλες και το κινητό

Σε ένα δάσος της κεντρικής Αφρικής, στο Κίβου (Δημοκρατία του Κονγκό) βρίσκεται ένα κοίτασμα κολτανίου. Αυτό το μετάλλευμα είναι απαραίτητο για την κατασκευή ηλεκτρονικών παιχνιδιών και κινητών τηλεφώνων. Στην περιοχή όμως αυτή ζουν και γορίλες. Στις μέρες μας το δάσος έχει πλέον κοπεί και οι γορίλες εκδιώχθηκαν, για να έχουν οι άνθρωποι πρόσβαση στο πολύτιμο κολτάνιο…

Αρχέγονα δάση

Η επιφάνεια των αρχέγονων δασών έχει μειωθεί πάρα πολύ εδώ και έναν αιώνα, από τότε δηλαδή που άρχισε ο άνθρωπος να τα εκμεταλλεύεται με εντατικό ρυθμό, συχνά κάνοντας κατάχρηση.

 

Για το άρθρο αυτό χρησιμοποιήθηκαν οι παρακάτω πηγές :

1. Emmanuelle Grundmann “ΤΑ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ”, (Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, 2007)

2. https://perierga.gr