2021-22 Ιστορία

Η καλλιέργεια του καπνού

Καπνός
Κείμενο: Σοφία Τ.

Στο μάθημα της Ιστορίας μάθαμε πως η οικονομία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στηριζόταν κυρίως στις αγροτικές καλλιέργειες, όπως το σιτάρι, το κριθάρι, το βαμβάκι, τον καπνό, το λάδι και τη σταφίδα. Στο άκουσμα του καπνού μερικά παιδιά παραξενεύτηκαν και  αναρρωτήθηκαν πώς μπορεί να καλλιεργηθεί ο καπνός.

Αυτό αποτέλεσε και την αφορμή για το κείμενο που ακολουθεί, γιατϊ εγώ γνώριζα την απάντηση από διηγήσεις της οικογένειάς μου.

Ο καπνός είναι φυτό και θέλει μια ειδική διαδικασία για να χρησιμοποιηθεί ως καπνός για κάπνισμα. Η προγιαγιά μου έκανε αυτή τη δουλειά. Σηκωνόταν στις 3:00 τα ξημερώματα και πήγαινε με τα πόδια μέχρι τις καλλιέργειες του καπνού, για να μαζέψει τα φύλλα του μέσα σε καλάθια. Μετά το μάζεμα των φύλλων ακολουθούσε το  «αρμάθιασμα», δηλαδή το πέρασμα με μια βελόνα σε σπάγγο στο κεντρικό νεύρο των φύλλων. Στη συνέχεια ξέραιναν τα φύλλα στον ήλιο, αφού τα τοποθετούσαν στις «λιάστρες». Όταν ξεραίνονταν και αποκτούσαν καφέ χρώμα, τα έβαζαν σε αποθήκες και τα πουλούσαν σε εμπόρους.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως τον καπνό τον χρησιμοποίησαν αρχικά οι Ινδιάνοι στην Αμερική. Στην Ευρώπη έφτασε το 1556 και στην Ελλάδα στις αρχές του 17ου αιώνα.