Όλοι μας γνωρίζουμε τους ήρωες της Επανάστασης του 1821 και λίγα πράγματα για τις ζωές τους. Πολέμησαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι και σε ορισμένες περιπτώσεις δίνοντας μέχρι και τη ζωή τους. Κάτι όμως το οποίο δεν έχουμε συνειδητοποιήσει είναι ότι ήταν και αυτοί οι άνθρωποι σαν και εμάς. Είχαν όνειρα, προσδοκίες, έκαναν λάθη και είχαν ελαττώματα, μισούσαν,  αγαπούσαν και ερωτεύονταν. Ένας από τους πιο γνωστούς έρωτες κατά τη διάρκεια της Επανάστασης ήταν ο έρωτας της Μαντώ Μαυρογένους και του Δημήτριου Υψηλάντη.

Στο ξέσπασμα της Επανάστασης εκείνη ήταν 25 ετών και αυτός 30. Η πρώτη γνωριμία της πλούσιας Μυκονιάτισσας και του εύπορου Φαναριώτη πρίγκιπα φέρεται να έγινε στην Τεργέστη. Το ειδύλλιο φούντωσε, αγαπήθηκαν σχεδόν από την πρώτη στιγμή, πολύ γρήγορα έγιναν ζευγάρι και αρραβωνιάστηκαν. Ο Υψηλάντης της υποσχέθηκε εγγράφως, ότι θα την παντρευτεί αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου και την απελευθέρωση της πατρίδας. Ο έρωτας τους ήταν μεγάλος αλλά δεν άρεσε στον πολιτικό κόσμο της εποχής καθώς έβλεπε ότι έτσι θα ενώνονταν δύο ισχυρές φιλορωσικές οικογένειες. Έτσι ο γαλλόφιλος Ιωάννης Κωλέττης αποφάσισε να τους χωρίσει.

Αρχικά, ξέροντας ότι Υψηλάντης υπέφερε από χρόνια πάθηση των πνευμόνων, έστειλε δύο προσωπικούς γιατρούς του πρίγκιπα στη Μαντώ, να της παρουσιάσουν με τραγικό τρόπο την υγεία του Υψηλάντη και να της πουν ότι αν δεν τον εγκατέλειπε θα πέθαινε και η πατρίδα θα έχανε έναν τόσο σημαντικό υπερασπιστή. Έτσι λοιπόν εκείνη, με βαριά καρδιά, μάζεψε τα πράγματά της και έφυγε από το Ναύπλιο. Εκείνος πληροφορήθηκε τη φυγή της και της επανειλημμένα με γράμματα να επιστρέψει.

Ο Κωλλέτης επίσης το 1825, στην προσπάθειά του να χωρίσει το ερωτευμένο ζευγάρι διέδωσε τη φήμη πως η Μαντώ είχε σχέση και με τον Βρετανό φιλέλληνα Έντουαρντ Μπλάκιερ. Ο Υψηλάντης αισθάνθηκε προδομένος και διέλυσε τον αρραβώνα, παρόλο που η Μαντώ προσπάθησε με κάθε τρόπο να αποδείξει την αθωότητά της. Ο Κωλέττης μάλιστα κατηγορήθηκε ότι είχε οργανώσει και την απαγωγή της Μαυρογένους από κουκουλοφόρους, που τη μετέφεραν στη Μύκονο για να χωρίσει οριστικά από τον νεαρό αγαπημένο της.

Η Μαντώ Μαυρογένους και Δημήτριος Υψηλάντης δεν ξαναμίλησαν ποτέ και η αγάπη τους μετατράπηκε σε άσβεστο μίσος.